Fusiekoorts in Haspengouw. Wat zal er met Nieuwerkerken gebeuren?

Op 25 februari 2021

Je kan de krant niet openslaan of er staat wel een bericht in van een Haspengouwse burgemeester die flirt met een andere gemeente in de streek over een gemeentefusie. In Nieuwerkerken kijkt men voorlopig de kat uit de boom, maar is dat wel goed? N-VA Nieuwerkerken vindt de houding van het gemeentebestuur bijzonder riskant.
 

N-VA wil onderzoekscommissie

De positie van N-VA Nieuwerkerken is duidelijk: onze lokale afdeling is geen vragende partij voor een fusie. We vinden echter wel dat we als gemeente inhoudelijk én strategisch klaar moeten zijn voor het moment dat een fusie ooit verplicht wordt, en die kans blijft reëel. Daarom diende gemeenteraadslid Marie-Rose Schops tijdens de gemeenteraad van december een voorstel in voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie die de voor- en nadelen van een gemeentelijke fusie kan bespreken. Deze commissie kan dan in alle objectiviteit de relevante cijfers verzamelen en de effecten van een fusie (of niet-fusie) onderzoeken met betrekking tot de dienstverlening van de Nieuwerkerkenaar.

Gemeentebestuur wilt er niet van weten

Gemeenteraadsleden van de CD&V-meerderheid struikelden over elkaar om het N-VA-voorstel af te schieten. Het voornaamste argument beperkte zich tot: “Laat ons gemeentepersoneel met rust met voorstellen die extra werk opleveren.” Er volgde geen enkel ander zinnig argument om een transparante onderzoekscommissie af te schieten die ook naar de mening zou polsen van de inwoners van alle vier deelgemeenten.

De N-VA vindt de reactie van het gemeentebestuur bijzonder riskant. “Men redeneert dat Nieuwerkerken sowieso gegeerd zal zijn als het zover is, maar men vergeet dat de onderhandelingspositie van onze gemeente sterk verzwakt zal zijn als we pas willen deelnemen in een latere fase van de gesprekken. Tegen dan hebben andere gemeenten onderling ongetwijfeld al een vergevorderd akkoord over essentiele diensten zoals onderwijs en kinderopvang,” zegt Marie-Rose Schops.

“Gemeentebestuur, word wakker!”

Verschillende Haspengouwse gemeenten hebben alvast de krachten gebundeld om via een gespecialiseerd bureau te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een fusie in onze regio. Hieraan nemen zelfs gemeentebesturen deel die radicaal tegen een fusie zijn van hun gemeente. Maar bij hen leeft wel degelijk het besef: “We moeten klaar zijn als het ooit wordt verplicht.” N-VA Nieuwerkerken kan zich vinden in deze redenering en vraagt aan het gemeentebestuur om wakker te worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is