Programma N-VA Nieuwerkerken

Beste Nieuwerkerkenaar,

Ik ben fier dat ik als voorzitter ons programma aan u kan voorstellen. Dit programma is geïnspireerd op de jarenlange gesprekken met onze burgers over hun toekomstvisie op onze gemeente. Voor ons als N-VA Nieuwerkerken was het cruciaal dat het programma gebaseerd was op een duurzame langetermijnvisie op verschillende beleidsdomeinen.

Wenst u tijdens het lezen nog meer informatie te krijgen? Aarzel dan niet om mij te contacteren.

Jeroen Achten
Voorzitter N-VA Nieuwerkerken
e-mail: jeroen.achten [at] n-va.be

 

Ruimtelijke ordening

Over heel Vlaanderen is er een toenemende nood aan woningen en voorzieningen. Dat is in Nieuwerkerken uiteraard niet anders. De bevolkingstoename speelt hierin een belangrijke rol, maar ook nieuwe gezinssamenstellingen, kleinere gezinnen en het toenemend aantal alleenstaanden zorgen ervoor dat de woonnoden anders zijn als een paar decennia geleden.

Nieuwerkerken staat daarom voor de belangrijke uitdaging om zijn schaarse open ruimte maximaal te vrijwaren en in te zetten op slimmer ruimtegebruik door het versterken van de dorpskernen van onze vier deelgemeenten. Dit is belangrijk om het landelijke karakter van onze gemeente te bewaren voor toekomstige generaties, maar ook om betaalbare woningen te kunnen voorzien voor het toenemend aantal gezinnen dat zijn weg vindt naar onze landelijke gemeente.

Het is daarom dat we in Nieuwerkerken kiezen voor verstandige verdichting. Verdichting impliceert uiteraard niet dat alles in het centrum van onze dorpskernen bebouwd en verhard moet worden of dat iedereen in de dorpskern moet gaan wonen. Immers, we moeten ervoor zorgen dat de levenskwaliteit van de centra van onze dorpskernen zo hoog mogelijk blijft. Met respect voor de bestaande woningen en met aandacht voor speelpleinen en bijkomend groen, onderzoeken we daarom hoe we met alternatieve woonvormen en gesloten bebouwing plaats kunnen bieden aan de toename van de eigen bevolking.

Onze speerpunten:

  • Dichtere bebouwing wordt toegelaten in goed ontsloten kernen waar veel diensten geconcentreerd zijn. Nieuwe verkavelingen die ver van alle dienstverlening of openbaar vervoer ligt en de groene ruimte bedreigt, gaan we actief ontmoedigen.
  • We vrijwaren de open ruimte en richten ze in als een plek waar landbouw en natuur elkaar vinden. Het behoud van de open ruimte wordt op lange termijn verzekerd door het te verankeren in de gemeentelijke beleidsdocumenten (gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of beleidsplan ruimte).
  • In strategische landbouwzones voeren we een actief grondbeleid, zodat het landbouwgebruik niet in het gedrang komt door allerlei nieuwe ontwikkelingen. Grootschalige industriële veestallen moet men voorzien van groenbuffers en samenbrengen in de buurt van het industriegebied – dit om het open landbouwlandschap te vrijwaren en om geurhinder in onze landelijke wijken te beperken.
  • We zetten in op de opwaardering van adviesraden en inspraak. De gemeente Nieuwerkerken betrekt deskundige en onafhankelijke adviseurs tijdens het tot stand komen van nieuwe projecten. Eveneens betrekken we de burger vooraf bij onze beslissingen. We communiceren en motiveren ook alle beslissingen terug naar de buurtbewoners.

Sociaal beleid

Nieuwerkerken moet een plek zijn waar iedereen – gezinnen, senioren, personen met een beperking – zich thuis kunnen voelen. Een sterk sociaal weefsel waarbij iedereen zijn rechten, maar ook zijn plichten vervult, vormen hiervoor een belangrijke voorwaarde. De gemeente is in de eerste plaats regisseur van het lokaal sociaal beleid en ziet erop toe dat er een voldoende en gedifferentieerd aanbod is. We laten niemand aan zijn lot over en voeren een geïntegreerd sociaal beleid. Concreet betekent dit dat we binnen alle beleidsdomeinen rekening houden met de impact op gezinnen, personen met een beperking, senioren, mensen in armoede en andere kwetsbare groepen.

Kinderopvang

Kwaliteitsvolle kinderopvang is voor vele Nieuwerkerkense ouders onmisbaar om werk en gezin te kunnen combineren. We zetten dan ook in op voldoende, toegankelijke en betaalbare kinderopvang. Omdat niet iedereen werkt van negen tot vijf, moet kinderopvang flexibel zijn. Ouders moeten kunnen kiezen voor een opvangvorm waar zij zich goed bij voelen. Daarom zet de gemeente in op een gediversifieerd aanbod van gezinsopvang en groepsopvang (onthaalouders, mini-crèches, grote opvanginitiatieven). In een dergelijk beleid betrekken we alle aanbieders van kinderopvang in Nieuwerkerken.

Zoals in de rest van Vlaanderen, zal er ook Nieuwerkerken een toename van onze bevolking plaatsvinden. We geloven daarom in een beleid dat anticipeert op deze bevolkingstoename.

Onze speerpunten:

  • In samenwerking met de aanbieders van kinderopvang voorzien we voldoende, toegankelijke en betaalbare kinderopvang en houden we rekening met verschillende gezinssituaties.
  • We betrekken alle aanbieders van kinderopvang in ons beleid en plegen regelmatig overleg.
  • We anticiperen op de bevolkingstoename en grijpen tijdig in.

Een inclusief beleid voor personen met een beperking

Personen met een beperking vragen niet om een ‘apart’ beleid. N-VA Nieuwerkerken kiest daarom voor een inclusief beleid, waarbij aandacht voor de specifieke noden van burgers met een handicap een evidentie is binnen elk beleidsdomein. Concreet wil dit zeggen dat er in elk onderdeel van het gemeentelijk beleid aandacht is voor personen met een handicap.

Iedereen moet op een onafhankelijke en gelijkwaardige manier gebruik maken van alle voorzieningen. Daarom streven we als N-VA integrale toegankelijkheid na. Dit betekent dat alle voorzieningen (gebouwen, diensten, de publieke ruimte) voor wonen, leven, werken, communicatie en informatie effectief bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn voor iedereen. We proberen personen met een beperking zoveel mogelijk te laten participeren aan het maatschappelijke leven.

Onze speerpunten:

  • In alle beleidsdomeinen, maar ook vooral in ons beleid rond cultuur, sport en jeugd streven we een maximale participatie van personen met een handicap na. Op deze manier krijgen zij ook een volwaardige plaats in de lokale gemeenschap.
  • We maken onze publieke gebouwen maximaal toegankelijk voor personen met een beperking.

Ondersteuning van mantelzorgers

We benaderen de vermaatschappelijking van de zorg op een positieve manier. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot buurtvervoer of mantelzorg. De meest zorgbehoevende personen willen zo lang mogelijk en zo goed mogelijk thuis blijven en geholpen worden. Een mantelzorgtoelage beschouwen we niet als financiële hulp, maar wel als blijk van waardering voor de mantelzorger. Daarom zou bijvoorbeeld een financiële premie kunnen vervangen worden door waardebonnen om aankopen te doen bij de plaatselijke handelaar. Daarnaast voorzien we ook niet-financiële ondersteuning van mantelzorgers.

Onze speerpunten:

  • We voorzien ondersteuning van mantelzorgers. Dit kan een financiële vorm aannemen, maar moet niet. We bekijken met alle betrokken hulpverleners en met de mantelzorgers zelf welke ondersteuning gepast is.
  • We bekijken op welke manier we langer thuis wonen, kunnen faciliteren en aanmoedigen. Dit kan door bijvoorbeeld buurtvervoer te voorzien.

Seniorenbeleid

Een onbezorgde oude dag voor onze senioren

N-VA Nieuwerkerken past resoluut voor het negatieve beeld van ouderen als louter zorgbehoevenden. We vertrekken vanuit de mogelijkheden van ouderen en niet van wat ze niet meer kunnen. Ouderen willen een actieve rol spelen in onze maatschappij. Niet voor niets engageren senioren zich vaak als vrijwilliger en/of nemen ze deel aan sociale of culturele activiteiten in onze gemeenten. De N-VA zet dan ook in op actief ouder worden door in samenwerking met lokale actoren te voorzien in voldoende ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden.

We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente en willen senioren aanmoedigen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, met de nodige zorg. Er kan echter een moment komen dat thuis wonen niet meer lukt en de oudere verhuist naar een assistentiewoning of naar ons rusthuis. Voor N-VA Nieuwerkerken moet deze zorg betaalbaar en toegankelijk zijn, maar ook een plek waar ouderen zich thuis voelen. Dit houdt in dat ouderen bij voorkeur residentiële zorg in de buurt kunnen vinden.

Het verlies van een partner of naaste familieleden of vrienden, het minder goed te been zijn of andere ouderdomskwalen, kunnen ertoe leiden dat ouderen meer op zichzelf terugplooien. Ze nemen niet meer actief deel aan onze maatschappij, kampen met eenzaamheidsgevoelens of komen terecht in sociaal isolement. De gemeente speelt een belangrijke rol in het tijdig detecteren en ondersteunen van ouderen die (dreigen te) vereenzamen of sociaal geïsoleerd raken.

Onze speerpunten:

  • N-VA Nieuwerkerken wil werk maken van een ouderenbeleidsplan dat deel uitmaakt van het lokaal sociaal beleidsplan. We zorgen er via die beleidsplan ook voor dat er in elk beleidsdomein rekening wordt gehouden met de noden en behoeften van ouderen.
  • We onderzoeken hoe we ondersteunende maatregelen kunnen nemen om het langer thuis wonen, mogelijk te maken. Dit kan door allerhande maatregelen: bijvoorbeeld gezinshulp en thuiszorg, een schoonmaakdienst, een klusjesdienst, een boodschappendienst, de bedeling van (warme) maaltijden, enz.
  • De gemeente heeft de regie over het aanbod van ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden binnen de gemeente. We bekijken samen met de ouderen zelf welk aanbod zij wensen en wat hen tegenhoudt om eventueel te participeren.
  • De gemeente Nieuwerkerken ontwikkelt samen met beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers een gezamenlijke visie omtrent de aanpak van vereenzaming en sociaal isolement. Huisbezoeken, telefooncirkels of een gezelschapsdienst zijn instrumenten om vereenzaming tegen te gaan en te detecteren.

Veiligheid

Een veilige buurt

Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de overheid. Voor N-VA Nieuwerkerken is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen, het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid. Burgers zijn voor de gemeente een onmisbare partner in de strijd tegen criminaliteit en overlast. Zij kennen hun buurt immers als geen ander.

N-VA Nieuwerkerken was dan ook bijzonder tevreden toen de Nieuwerkerkenaren tijdens een inbrakenplaag van een jaar geleden zich verenigden via Whatsapp-groepjes volgens het zogenaamde SAAR-principe om elkaar te waarschuwen voor verdachte situaties in hun buurt. Dit bewijst dat er in onze wijken op een kritiek moment een sterke dynamiek aanwezig was om samen te werken aan een veilige omgeving. N-VA Nieuwerkerken wil dan ook aan dergelijke initiatieven van onderuit alle mogelijkheden geven en vanuit het gemeentebestuur actief gaan ondersteunen. De voordelen zijn velerlei: Dergelijke initiatieven creëren niet enkel een sterker gevoel van verbondenheid in de wijk, het helpt ook mee om het onveiligheidsgevoel in te dijken dat nog steeds aanwezig is bij veel Nieuwerkerkenaren.

De N-VA ziet ook op het repressieve vlak een grotere rol weggelegd voor de bestuurlijke aanpak. Heel wat van de gepleegde feiten die niet vervolgd worden door een rechtbank (bijv. ‘kleine’ diefstallen, overlast, sluikstorten,…) versterken nochtans het onveiligheidsgevoel. Het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) heeft in talrijke Vlaamse gemeenten zijn nut bewezen en kunnen we hiervoor gebruiken. Deze sancties moeten niet altijd financieel van aard zijn. Iemand die zich schuldig heeft gemaakt van sluikstorten een dag laten meedraaien tijdens het ophalen van huisvuil is hier een schoolvoorbeeld van. Ook het verplicht volgen van een opleiding kan een alternatieve maatregel zijn – net als bemiddeling, waarbij de overtreder de mogelijkheid krijgt om de veroorzaakte schade te herstellen.

Onze speerpunten:

  • Burgerinitiatieven rond inbraakpreventie, zoals de huidige WhatsAppbuurtpreventiegroepjes volgens het SAAR-principe in Nieuwerkerken, gaan we actief ondersteunen en samen met de politie en de buurtbewoners verder uitbouwen.
  • We maken actief gebruik van de GAS-wetgeving om ‘kleine’ misdrijven zoals sluikstorten en kleine criminaliteit in onze gemeente te gaan bestraffen. We hanteren hier het ‘streng maar rechtvaardig’-principe.

Leefmilieu

Ecologisch verantwoord besturen

Nieuwerkerken mag gerust fier zijn op zijn groene karakter. Met onze unieke ligging in Haspengouw en de groene gordel van onze provincie, hebben we als gemeente het voordeel om aan onze inwoners een omgeving te bieden waar natuur centraal staat. Bovendien hebben we met het Muggenbos en het Kelsbroek unieke natuurgebieden op ons grondgebied waarnaar jaloers gekeken wordt vanuit andere gemeenten. N-VA Nieuwerkerken is er dan ook van overtuigd dat we dit groene karakter voor de toekomstige generaties moeten bewaren én bewaken.

Het milieu beschermen en de CO2-uitstoot reduceren kan op verschillende manieren.  In het kader van het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie heeft onze gemeente zich voorgenomen om 40% minder CO2 uit te stoten uit brandstofverbruik. Een adequaat klimaatbeleid is meer dan ooit nodig. Dankzij een ecologisch beleid verbeteren we de luchtkwaliteit, verminderen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en investeren we in hernieuwbare energie.

Het is dan ook belangrijk dat we op het vlak van ons patrimonium en wagenpark de noodzakelijke ecologische maatregelen treffen om het energieverbruik verder te laten dalen. Onze gemeente moet daarom de nodige energiezuinige maatregelen treffen om het verbruik te reduceren. We kijken hiervoor ook naar het gemeentelijk groenbeleid. Een groene dooradering van onze woonbuurten zorgt er niet enkel voor een betere luchtkwaliteit, het creëert ook een aangenamere omgeving voor onze inwoners. Waar mogelijk, planten we verder groen (planten, struiken, bomen) aan.

Onze speerpunten:

  • We bekijken hoe we ons patrimonium en wagenpark zo energiezuinig mogelijk kunnen maken. We brengen hiervoor de energiebehoeften van onze gebouwen in kaart en voeren maatregelen uit die een snelle energiekostenbesparing opleveren.
  • We stimuleren een goede energieprestatie (EPC-EPB) bij nieuwbouw en moedigen energiezuinige renovatie aan door onder meer in te zetten op energieadvies, sensibilisering en samenaankoop.
  • We voeren een energiezuinig en duurzaam aankoopbeleid.
  • We bekijken waar we het gemeentelijk openbaar groen kunnen opwaarderen om de biodiversiteit in onze gemeente te versterken.

Vrije tijd

Een bruisend verenigingsleven

Nieuwerkerken mag fier zijn op zijn rijk sociaal weefsel aan verenigingen, jeugdbewegingen en clubs die al jaren bijdragen aan de versterking van de sociale cohesie in onze gemeente. De sterkte van onze verenigingen danken we vooral aan de talrijke vrijwilligers die onmisbaar zijn voor de organisatie. Zij verdienen dus het volste respect en ondersteuning. Het maatschappelijk belang van de aanwezigheid van verenigingen valt niet te onderschatten. Een vrijetijdsbesteding binnen een vereniging is voor veel mensen belangrijk om zich gelukkig te voelen als onderdeel van een groep, van een warme buurt en van een sociale samenleving.

N-VA Nieuwerkerken wil het verenigingsleven daarom alle kansen geven om zich maximaal te ontwikkelen.

Onze speerpunten:

  • Via adviesraden houden we het contact met het verenigingsleven en behouden we transparantie over doelstellingen en budgetten. We erkennen de netwerkfunctie van adviesraden en gaan met hen in dialoog over ‘vrije tijd’ in onze gemeente.
  • We staan ook financieel open voor nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld door financiële middelen te verschuiven naar impulssubsidies waarmee we tijdelijke projecten kunnen ondersteunen.
  • We werken administratieve rompslomp weg door de aanvraag- en inschrijfprocedure zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat doen we onder meer door de digitalisering van de administratie van aanvragen en inschrijvingen.
  • We hebben oog voor de betaalbaarheid van participatie. In samenwerking met de verenigingen bekijken we waar we de financiële drempels kunnen verminderen voor zij die daar het meest nood aan hebben.
  • We bekijken ook hoe we in samenwerking met het OCMW en armoedeverenigingen kwetsbare groepen beter kunnen bereiken en toeleiden naar een laagdrempelige deelname aan het verenigingsleven.