U bent hier
N-VA Nieuwerkerken vraagt fraudeonderzoek naar buitenlandse bezittingen
Op de gemeenteraad van 20 mei diende N-VA Nieuwerkerken een voorstel in om onderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders. De Vlaamse Regering maakt via een raamovereenkomst dit soort onderzoek mogelijk. “Sociale huurwoningen moeten voorbehouden zijn voor wie er ectief recht op heeft. Misbruik mogen we niet tolereren”, aldus de N-VA.
N-VA-gemeenteraadslid Marie-Rose Schops: “Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig gecontroleerd worden, maar voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo makkelijk.”
Private onderzoeksbureaus
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele heeft daarom een raamovereenkomst met enkele private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Wie een sociale woning verhuurt zal, zonder administratieve rompslomp, hierop beroep kunnen doen. Om ook de financiële drempels maximaal weg te nemen, voorziet minister Diependaele een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op het raamcontract.
Voorstel goedgekeurd
Op de zitting van 20 mei ging de volledige gemeenteraad akkoord met het N-VA-voorstel. Gemeenteraadslid Marie-Rose Schops reageert tevreden: “Niemand kan aanvaarden dat iemand die (meerdere) huizen of percelen bezit, aanspraak kan maken op een sociale woning. Wie al een woning bezit, verliest daardoor zijn recht op een sociale woning. Deze vorm van fraude moet dan ook maximaal worden aangepakt, zowel in binnen- als in buitenland.”