U bent hier
Programma 2024
Via deze webpagina stellen we graag onze toekomstvisie aan u voor, gedragen door vijf belangrijke speerpunten.
Behoud en herstel van ons landelijk en groen karakter
De mix van natuur, landbouw en gemoedelijkheid maken van onze vier deelgemeenten bijzonder aangename plaatsen om te wonen en te leven.
Deze identiteit staat helaas onder druk door beleidsbeslissingen die in de laatste jaren en decennia zijn gemaakt. We zien dat Nieuwerkerken stilaan het authentieke karakter verliest door grote bouwprojecten binnen en buiten onze dorpskernen. Verder beseffen we dat open ruimte en natuur absoluut noodzakelijk zijn, zeker nu dat we zien dat overvloedige regenval steeds vaker voorkomt en het eigendom van onze inwoners in verschillende kwetsbare buurten van onze gemeente bedreigt.
We vinden daarom dat het tijd wordt om het roer terug om te gooien en de natuurlijke uitstraling van onze vier deelgemeenten terug te herstellen en te handhaven.
Dit willen we graag realiseren door een aantal gerichte acties:
Actiepunten:
- Om de leefbaarheid van onze buurten te beschermen en onze waardevolle open ruimte te bewaren, gaan we geen grote verkavelingsprojecten meer realiseren buiten onze dorpskernen. We kijken bijvoorbeeld naar het project Manisbosch, aansluitend op de Oude Processieweg en de Berkenstraat, dat volgens ons een grote negatieve impact zal veroorzaken op omliggende wijken en de nabije landbouw en natuur.
- Elke nieuwe beslissing binnen het domein van ruimtelijke ordening moet rekening houden met het natuurlijke karakter en de leefbaarheid van onze dorpskernen. Dit betekent dat we leefbaar willen verdichten zodat verschillende hedendaagse gezinsvormen hun plaats krijgen in onze gemeente, maar we passen voor een volledige betonnering en geven terug ruimte geven aan natuur.
- Aangezien overvloedige regenval geen zeldzaam gegeven meer zal blijven, wordt het ook tijd dat er prioritair wordt gekeken naar structurele acties. Open ruimte voor water, erosiebestrijding, een degelijk gescheiden rioleringsstelsel op strategische plaatsen, enz. zijn maar enkele maatregelen die we meteen moeten bekijken. Verder maken we werk van een draaiboek waarin maatregelen worden opgenomen die directe hulp kunnen bieden aan burgers in nood, en waarbij ook de communicatiekanalen van de gemeente duidelijke en tijdige info verspreiden.
Solidariteit met een rechten- en plichtenverhaal
De N-VA wil dat Nieuwerkerken een warme lokale gemeenschap blijft, waar er plaats is voor iedereen. Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop. Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbeterd en weer zelfredzaam zijn. Elke inwoner van de gemeente heeft bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn. Vast werk en een eigen woning blijven wat ons betreft de beste instrumenten om armoede te bestrijden.
Nieuwerkerken moet een plek zijn waar iedereen – gezinnen, senioren, personen met een beperking – zich thuis kunnen voelen. De gemeente is in de eerste plaats regisseur van het lokaal sociaal beleid en ziet erop toe dat er een voldoende en gedifferentieerd aanbod is. We laten niemand aan zijn lot over. Concreet betekent dit dat we binnen alle beleidsdomeinen rekening houden met de impact op gezinnen, personen met een beperking, senioren, mensen in armoede en andere kwetsbare groepen.
Actiepunten:
- We bekijken de mogelijkheid voor de invoering van een verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen en leefloners die arbeidsgeschikt zijn. Het gaat hier niet over mensen die hier medisch niet toe in staat zijn, maar wel over een rechten- en plichtenverhaal voor mensen die kunnen gaan werken. Een job is immers de beste garantie om uit de armoede te geraken en te blijven.
- We ontwikkelen samen met beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers een gezamenlijke visie omtrent de aanpak van vereenzaming en sociaal isolement bij ouderen en kwetsbare inwoners. Huisbezoeken, telefooncirkels of een gezelschapsdienst zijn instrumenten om vereenzaming tegen te gaan en te detecteren.
- Wij zetten alle instrumenten in om nieuwkomers mee op te nemen in onze gemeenschap, maar wijzen we hen ook op hun plichten, met een focus op het leren van Nederlands en het zoeken naar werk.
- We maken werk van solidariteit binnen onze gemeente. Binnen ons lokaal toewijzingsreglement voor sociale woningen geven we een grotere voorrang voor kwetsbare gezinnen en alleenstaanden die reeds voor langere tijd in onze gemeente wonen. Ook bij grotere woonprojecten in onze gemeente bekijken we of er in samenwerking met bouwpromotoren voorrang kan worden gegeven aan Nieuwerkerkenaren uit specifieke doelgroepen die hun wortels in onze gemeente hebben, bijvoorbeeld jongeren of ouderen.
Transparant beleid met een gezonde begroting
Voor N-VA Nieuwerkerken moet de gemeente met al zijn diensten een transparante en slagkrachtige organisatie zijn, met een eigentijds personeelsbeleid en een sterke focus op klantvriendelijkheid. Bestuurlijke efficiëntie, doeltreffendheid en digitalisering moeten de leidraad vormen in onze toekomstige gemeentelijke organisatie. Zoals elke goede huisvader moet het lokale bestuur ook zijn rekening op orde hebben. Een transparant financieel beleid met een begroting in evenwicht is cruciaal. Daarbij moeten we, zeker in de huidige budgettaire context, keuzes durven maken. Wij willen de tering naar de nering zetten en op een verantwoordelijke wijze omgaan met publieke middelen.
De politiek in Nieuwerkerken staat helaas vaak te ver van de burger en we merken dat onze inwoners betrokkenheid missen bij wat er in de gemeenteraad wordt besproken.
Actiepunten:
- Om transparantie te verhogen, zorgen we ervoor dat de geluidsfragmenten van alle vergaderingen van de gemeenteraad worden gepubliceerd op de gemeentelijke website of op een online videoplatform.
- We beheren het budget zoals een goede huisvader en gaan voor een begroting in evenwicht. Wanneer doorheen het jaar bepaalde weloverwogen beleidskeuzes meerkosten met zich meebrengen bovenop het voorziene budget (zoals onvoorziene opportuniteiten bij een lopend project), compenseren we dat steeds door de verlaging van een ander budget.
- We gaan voor verdere schuldafbouw en verhogen de gemeentelijke opcentiemen niet.
- Via een verdere digitalisering van ons burgerloket blijven we investeren in eenvlottere dienstverlening.
- Naast de digitale dienstverlening blijven fysieke loketten essentieel. We breiden de loketuren dan ook uit naar 1 zaterdagvoormiddag per maand.
Een ondernemersplan voor lokale handelaars
De professionele activiteiten van onze lokale handelaars en zelfstandigheden vormen samen met het verenigingsleven de ruggengraat van de welvaart en het sociaal leven in onze gemeente. Horecazaken zijn bij uitstek plaatsen waar de Nieuwerkerkenaren elkaar kunnen ontmoeten en ze zijn een belangrijk instrument tegen eenzaamheid en isolatie. Daarnaast doen ook de ondernemers van onze supermarkten, krantenwinkels, nachtwinkels, bakkers, traiteurs, doe-het-zelfzaken, enz. een essentiële bijdrage aan bruisende en levendige dorpskernen.
Onze lokale ondernemers hebben het helaas niet gemakkelijk. Recente sluitingen van gewaardeerde handelszaken leren ons dat ondernemen in Nieuwerkerken niet zonder risico’s is. Nochtans hebben we als lokaal bestuur mogelijkheden om het ondernemerschap een duwtje in de rug te geven.
Actiepunten:
- De gemeente moet een ondernemingsvriendelijk klimaat scheppen waarbij zowel administratie, fiscaliteit, mobiliteit en ruimtelijke ordening onder de loep wordt genomen. We zitten samen met onze ondernemers om te bekijken waar zij nood aan hebben. Alle maatregelen worden opgenomen in een ondernemersplan om het economisch weefsel terug te versterken.
- De gemeente zet een begeleidingstraject op voor startende ondernemingen en handelaars. Dat gaat van opstartbegeleiding en vergunningen over de zoektocht naar geschikte panden tot verwijzingen naar subsidies van lokale of hogere overheden.
- De gemeente brengt de leegstand in kaart en bekijkt actief welke panden aangeboden kunnen worden aan lokale zelfstandigen.
- De gemeente stimuleert netwerkmomenten, lokale samenwerkingsverbanden en zorgt voor een gemakkelijke toegang tot nuttige informatie voor ondernemingen